State Service Pre Exam Question Set 25

87

State Service Pre Exam Question Set

State Service Pre Exam Question SetState Service Pre Exam Question Set 25


1. सध्याचा किंमत निर्देशांक मोजण्यासाठी कोणते वर्ष ‘आधार वर्ष’ म्हणून मानले जाते?

  1.  1980-81
  2.  1990-91
  3.  1993-94
  4.  1995-96

उत्तर : 1993-94


2. खालीलपैकी कोणत्या राज्यात व्दिगृही कायदेमंडळ आहे?

  1.  गुजरात
  2.  केरळ
  3.  महाराष्ट्र
  4.  मध्यप्रदेश

उत्तर : महाराष्ट्र


3. 1905 मध्ये बंगालच्या फाळणीची घोषणा —– ह्यांनी केली.

  1.  लॉर्ड कर्झन
  2.  लॉर्ड आयर्विन
  3.  लॉर्ड वेव्हेल
  4.  व्हॉईसरॉय डफरिन

उत्तर : लॉर्ड कर्झन


4. जर DUTY म्हणजे 4-21-20-25, तर TALK म्हणजे —–

  1.  20-11-2-10
  2.  20-1-12-11
  3.  20-11-21-1
  4.  20-11-1-21

उत्तर : 20-1-12-11 


 

5. खालील संख्यामाला पूर्ण करा.

8,3,16,6,24,9,32,?

  1.  40
  2.  12
  3.  18
  4.  48

उत्तर : 12


6. मत्स्य उत्पादन क्रांतीस कोणते नाव दिले जाते?

  1.  हरित क्रांति
  2.  धवल क्रांति
  3.  पिवळी क्रांति
  4.  निळी क्रांति

उत्तर : निळी क्रांति


7. PET:NCR::LONE: —–

पहिल्या दोन पदांत विशिष्ट साधर्म्य आहे. रिक्त जागेतील शब्द कोणता?

  1.  JLCM
  2.  JMLC
  3.  MJCN
  4.  MLJC

उत्तर : JMLC


8. ‘साप्टा’ (SAPTA) करार केव्हा कार्यान्वित झाला?

  1.  1993
  2.  1995
  3.  2005
  4.  2007

उत्तर : 1995


9. सिक्किम व तिबेट यांना जोडणारा ‘नथुला मार्ग’ व्यापारासाठी केव्हा खुला केला?

  1.  2008
  2.  2007
  3.  2006
  4.  2009

उत्तर : 2006


10. कोणत्या पंचवार्षिक योजनेदरम्यान ‘व्यवहारातोल’ (Balance of Payment’) अनुकूल होता?

  1.  सहाव्या
  2.  पाचव्या
  3.  तिसर्‍या
  4.  चौथ्या

उत्तर : पाचव्या

 





11. भारतीय राज्यघटनेतील कोणत्या कलमानुसार घटकराज्यातील राज्यपालास स्वेच्छाधिकार दिले आहेत?

  1.  153
  2.  158
  3.  163
  4.  164

उत्तर : 163


12. 2001 च्या जनगणेनुसार कोणत्या राज्यात स्त्री-पुरुष लिंग गुणोत्तर अधिक आहे?

  1.  महाराष्ट्र
  2.  नागालँड
  3.  केरळ
  4.  गुजरात

उत्तर : केरळ


13. महाराष्ट्र राज्यात —– हे आर्थिकदृष्ट्या सर्वात महत्वाचे वन उत्पादन आहे.

  1.  जळाऊ लाकूड
  2.  बांबू
  3.  इमारती लाकूड
  4.  तेंदू

उत्तर : इमारती लाकूड


14. भारतातील कोणते राज्य क्षेत्रफळाने सर्वात लहान आहे?

  1.  गोवा
  2.  सिक्किम
  3.  अरुणाचल प्रदेश
  4.  त्रिपुरा

उत्तर : गोवा


15. पहिल्या पंचवार्षिक योजनाकाळातील सरासरी व्यापारी वार्षिक तूट —– होती.

  1.  730 कोटी रु.
  2.  30 कोटी रु.
  3.  108 कोटी रु.
  4.  2730 कोटी रु.

उत्तर : 108 कोटी रु.


16. ‘आंतरराष्ट्रीय ओझोन (ozone) दिवस’ म्हणून कोणता दिवस पाळण्यात येतो?

  1.  16 ऑगस्ट
  2.  16 सप्टेंबर
  3.  16 नोव्हेंबर
  4.  16 डिसेंबर

उत्तर : 16 सप्टेंबर


17. कोणत्या सिंचन पद्धतीत जमिनीचा ओलावा नेहमी ‘वाफसा’ मध्ये ठेवला जातो?

  1.  ठिबक
  2.  तुषार
  3.  उपसा
  4.  मोकाट पानी देणे

उत्तर : ठिबक


18. उत्तम जातीची कोंबडी अंडे देण्यास सुरुवात वयाच्या —– आठवड्यांनी करते.

  1.  10
  2.  20
  3.  30
  4.  35

उत्तर : 20


19. कॉफीची लागवड सर्वात अधिक —– राज्यात आढळते.

  1.  केरळ
  2.  तमिळनाडू
  3.  कर्नाटक
  4.  आसाम

उत्तर : कर्नाटक


20. खालीलपैकी कोणती संख्या इतरांसारखी नाही?

51, 66, 87, 94

  1.  51
  2.  66
  3.  87
  4.  94

उत्तर : 94

 


You Might Also Like


Latest Govt Jobs

Bombay High Court Recruitment

Bombay High Court Recruitment 165 Vacancies  Bombay High Court Recruitment | Govt Jobs | Applications are invited from the eligible ...
Read More

ICSIL Jobs 41 Vacancies | Govt Jobs

Intelligent Communication Systems India Limited (ICSIL) 41 Vacancies ICSIL Jobs 2019 | Govt Jobs Online Applications are invited for the ...
Read More

CCRAS Jobs 176 Vacancies | Govt Jobs

Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS) 176 Vacancies | Govt Jobs CCRAS Jobs 2019 | Govt Jobs The ...
Read More

Official Website of Maharashtra Public Service Commission


 

About MPSC

Maharashtra Public Service Commission (MPSC) is a Constitutional Body established Under Article 315 of Constitution of India which provides a smooth and efficient functioning of the Government of Maharashtra (GoM) by providing suitable candidates for various Government posts and advise them on various service matters like formulation of Recruitment Rules (RR), advise on promotions, transfers and disciplinary actions etc. As per Article 320 of the Constitution of India, MPSC has been entrusted with the following major functions:-

  • 1. To conduct examinations for appointments to the service of Government of Maharashtra and its allied organizations.
  • 2. To advise the state Government on:
    • Matters relating to methods of recruitment to the various services
    • Suitability of candidates for appointment to the services through making promotions, deputations and nominations and transfers
    • Disciplinary matters affecting Government servants;transfers
    • Claims for reimbursement of legal expenses incurred by Government servants while defending legal proceedings instituted against them for acts done or purporting to be done in the execution of their duties.transfers
    • Claims for award of injury/family pension to Government servants and;transfers
    • Any other matter referred to them by the Governor;
  • 3. In addition, in the State of Maharashtra, the Commission deals with the following matters:
    • Under Section 80-B of the Mumbai Municipal Corporation Act, the Commission have been entrusted with the responsibility of advising
    • The Municipal Corporation of Greater Mumbai regarding appointments to posts under the control of Corporation which are equivalent to or higher than the post Executive Engineer. And;
    • The Mumbai Electric Supply and Transport undertaking regarding appointments to posts in Grade <96> A <96> II.
    • Claims for reimbursement of legal expenses incurred by Government servants while defending legal proceedings instituted against them for acts done or purporting to be done in the execution of their duties.transfers

To hold departmental examinations for certain Government Departments for employees of their Departments and advice Government regarding other matters pertaining to the examinations

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here